Как да запалим тийнейджърите да учат английски?

***САМО ЗА РОДИТЕЛИ***

 

На английския език няма нужда да се гледа като на предмет в училище. Това е умение или дори можем да го наречем “мускул”, който, ако се развие и поддържа, ни дава невероятни възможности.

За да имате някакъв шанс да запалите интереса на детето си към езика, трябва Вие самите да гледате на него като на нещо приятно, интересно и полезно, а не като училищен предмет.

СПРЕТЕ да питате детето си за оценките в училище! Спрете! Никога повече не го правете! Ако детето е мотивирано, оценките ще са добри. Ако не е, единствената Ви грижа е да го мотивирате.

СПРЕТЕ да го сравнявате с другите деца! Така не му внушавате стремеж към конкуренция, а му подрязвате крилете. Сравнявайте сегашните му постижения с предишни резултати, за да му покажете, колко много е постигнало или с човека, в който иска да се превърне, за да го подсетите, че има още какво да учи.

СПРЕТЕ да се изнервяте, напрягате и притеснявате, когато Вашите желания и стремежи се разминават с тези на Вашето дете. Ако все пак по никакъв начин не можете да запалите интереса на своя тийнейджър към английския, потърсете къде реално му е интересът и му помагайте в тази посока.

ЗАПОЧНЕТЕ Вие самите да учите езика. Децата имат много силно развито желание да изпреварят родителите си във всяко едно отношение: като се започне от височина и сила и се стигне до умения и познания. Покажете му, че във Вас се крие скрита лимонка и изненадайте приятно всички с упоритостта и резултатите си. Вдигнете своята собствена летва! Тогава и детето Ви ще иска да скочи!

ЗАПОЧНЕТЕ да се радвате на всяко едно малко успехче, но тихо… сдържано! Тийнейджърите не харесват много бурни изблици на гордост от страна на родителите си, а и няма нужда от такива. Дръжте се с него като с голям човек, а не като с дете, но винаги му показвайте ясно, че това, което прави или това, което е постигнал/а, е похвално и Вие го оценявате. Мисля, че думичката “Браво!” ще свърши работа.

ОТКРИЙТЕ как английският език може да помогне на детето Ви да постигне най-съкровените си мечти и по много деликатен начин му го покажете. Поставяйте го в ситуации, в които то да вижда как негови връзтници говорят и се разбират или как професионалисти (негови кумири) изнасят лекции на английски, или дават интервюта… Използвате си въображението и реагирате спрямо ситуацията!

 

АКО НИЩО НЕ ПОМАГА:

Значи сега не му е времето. Погледнете будистки на въпроса и оставете нещата да следват своя естествен ход. Понякога те се случват едва когато човек спре да държи съдбата за гушата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *