Как да учим сами английски без учител?

Чувал си фразата „Език се учи в среда“, нали?! Това се иска от теб, за да научиш английски без учител, без домашни, без зубрене. От теб се иска да си създадеш среда. Не ме разбирай погрешно- не те подстрекавам да напуснеш България! Средата – това са нещата, които ни заобикалят и, с които се заобграждаме.

Как да си направим английско-говоряща среда?

Първо, всички теми, които те вълнуват професионално и/или лично, трябва да ги гугълваш (да търсиш информация за тях в Гугъл или я някоя друга търсачка) и да гледаш материали по тях в YouTube изцяло на английски.

Ако английският в момента ти е много слаб, ще гледаш и четеш само неща, които са ти до болка познати. Например: Ако историята на България ти е слабост и си чел, чел, учил, гледал, струвал и спокойно можеш да разкажеш за войните, в които е участвала държавата и за съюзниците и враговете, които е имала, намери информация по същите теми на английски. Ще видиш как магически ще разбираш всичко или почти всичко. Информацията няма да ти е нова, само езикът, на който се презентира. Гледай много клипчета и чети много материали по една и съща тема. Тези, които най-много ти допадат, ги повтаряй и ще видиш, че не след дълго ще можеш да говориш за любимите си неща на английски.

А ако английският ти не е чак толкова слаб и си авантюристично настроен, търси нова за теб информация. Учи за света, за човека или развивай нови умения на английски. Тогава ще се случи нещо изумително – когато разказваш за тези нови неща на свои приятели, много често ще ти идват думи на английски по-лесно и бързо, отколкото на български. Невероятно, нали?!

Но някои от вас ще си кажат: „Ани, нямам никакво намерение да се обяснявам на английски за каквото и да е! Искам просто да мога да комуникирам в ежедневни ситуации без да се притеснявам и запъвам.“ – Супер! На теб ти трябва да гледаш сапунки на английски. „Дързост и красота“ е перфектният учебник за теб. Не се бъзикам! 🙂 Това, което ти трябва, е да имаш епизодите достъпни с български и с английски субтитри, за да можеш да разбираш съдържанието и после да го тренираш на английски. Забавни сериали, като например „Приятели“, са също вариант, но за малко по-напредналите от вас, защото там използват постоянно идиоми и си правят много майтапи и препратки към социално-значими за тях събития, което може да попречи на усвояването на езика. Така че все пак, шеговито, но и много сериозно казано, „Дързост и красота“ си остава идеалният учебник.

Това всичкото като много работа ли ти изглежда? Да четеш, да слушаш, да повтаряш, сам да си организираш задачите и сам да се държиш отговорен какво си свършил? – Наистина е много работа!

Няма значение дали учиш с преподавател или сам, да овладееш чужд език е много работа, която трябва да се върши ежедневно в рамките на сравнително дълъг период от време.

Но не се оправдавай, че езиците не ти се отдават и че нямаш нюх за тях. Всичко опира до количество свършена работа. Да, на един човек ще му се получи по-бързо, докато на друг – по-бавно, но поставиш ли си го за цел и направиш ли го свой приоритет вече не те интересува дали си от първите или от последните. Важното е да финишираш!

А защо ти споделих тези техники как да учиш сам?

За съжаление, не всеки успява да си намери преподавател, с когото да си пасне и който ефективно да му помага. Ако си един от тези хора, нямаш извинение – можеш и сам!

Нека мечтите ни бъдат по-големи от трудностите, които срещаме и от страховете ни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *