Училище-мечта

То се нарича The Met School. Ръководи се от организация с нестопанска цел – The Big Picture Learning, която до 2018 е успяла да отвори над 200 MET училища в Америка, Австралия и дори в Европа. Основният им фокус е гимназиално образование, но имат училища за средно и дори колежи.

1. Тяхната идеология: всеки ученик е важен и трябва да му се отделя точно толкова време, колкото му е нужно.

2. ​Тяхната стратегия: децата учат в малки групи (до 16 души) и прекарват по-голямата си част от времето, работейки по индивидуални проекти и стажантски програми, избрани от тях самите и свързани с целите и мечтите им.

3. Учебната програма: ключов отличителен белег на тяхната учебна програма е, че е обърната с “краката нагоре” (в добрия смисъл). Учителите не се чудят как да научат децата на определен материал, заложен по програма, а как да помогнат на децата да се развиват в сферата, в която искат, преподавайки им учебния материала.

Изглежда много сложно, но фактите говорят: MET училищната система стана на 20 години през 2015. За 20 години- 200 отворени училища по цял свят … не е зле!

Ако има такива училища във всяка страна, особено в развиващите се страни, вярвам, че на световните и общочовешките проблеми скоро ще се гледа като на гимназиални проекти…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *